Katedra českého jazyka
a literatury s didaktikou
Pedagogická fakulta
Ostravská univerzita v Ostravě
Mlýnská 5
701 03 Ostrava


 

Diskuse k příspěvku

Víceslovné názvy rostlin a živočichů a jim konkurující univerbizáty (na materiále Českého národního korpusu)

přidat příspěvek | zpět na konferenci

Re: Dvouletky - poznámka
Děkuji paní profesorce Svobodové za připomínku: univerbizátů stejně znějících s jinými univerbizáty je skutečně více - nejen dvouletka (dvouletá rostlina - dvouletý plán - domy postavené v období "dvouletky"), ale také např. zimák (dub zimní - zimní stadion - zimní kabát/kožich...), voskovka (voskový květ - vosková pastelka/voskový pastel); jiné univerbizáty jsou souzvučné s výrazy, které nejsou univerbizáty, např. pravák (hřib pravý - člověk píšící pravou rukou), čajovka (čajová růže - druh uzeniny). A týká se i univerbizátů z jiných oblastí. Záměrně píši, že jsou "stejně znějící", "souzvučné" - lingvisté se nevyjadřují jednoznačně, jde-li o polysémii, nebo už homonymii. Domnívám se, že blíže má tento jev ve většině případů k homonymii s výjimkou slova dvouletka/dvouletky, označující "dvouletý plán" a dom postavené v tomto období (k oběma významům jsou doklady v ČNK, i k názvu ulice Dvouletky).
Pozn.
Pozornost jsem stejnému znění univerbizátů s jinými univerbizáty nebo výrazy, které nejsou univerbizáty, věnovala v článku, který vyšel v posledním čísle polské Stylistyky (vyd. v Opole).
Ivana Kolářová | 18. 04. 2009 (21:58:27) | reagovat
Dvouletky - poznámka
Příspěvek jsem si velmi ráda přečetla a skutečně mě zaujal. Napadlo mě při čtení příkladů na univerbizáty označující rostliny a zvířata, že některé mohou už být obsazeny jiným významem z další oblasti. Možná by stálo za připomenutí (např. v poznámce pod čarou), že slovo dvouletky v pl. funguje už dlouho jako univerbizát pojmenovávající typizované obytné domy, které vznikaly v rámci hospodářské obnovy státu po 2. světové válce (v letech 1947 a 1948). Takto se udržuje určitě hl. v povědomí starší generace. Nadto se označení dochovalo také v názvech místních - ulice Dvouletky existuje v několika českých městech.
Jana Svobodová | 17. 04. 2009 (15:13:36) | reagovat
VÍCESLOVNÉ NÁZVY ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ A JIM KONKURUJÍCÍ UNIVERBIZÁTY (NA MATERIÁLE ČESKÉHO NÁRODNÍHO KORPUSU)
Ráda bych se vyjádřila k příspěvku Ivany Kolárové VÍCESLOVNÉ NÁZVY ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ A JIM KONKURUJÍCÍ UNIVERBIZÁTY (NA MATERIÁLE ČESKÉHO NÁRODNÍHO KORPUSU). Jedná se o aktuální problematiku v současné češtině, velmi mě potěšily konkrétní příklady univerbizátů, z nichž mnohé vstupují i do odborných textů. Zejména mě zaujal ubiverbizát "popínavka", "potočák" aj. Děkuji za pěkný aktuálnípříspěvěk.
Kateřina Jechová | 14. 04. 2009 (11:23:39) | reagovat

Aktualizace: 27. 05. 2010


© Ostravská univerzita 2008 - 2024
Ostravská univerzita, Dvořákova 7, 701 03 Ostrava

Technický kontakt