Katedra českého jazyka
a literatury s didaktikou
Pedagogická fakulta
Ostravská univerzita v Ostravě
Mlýnská 5
701 03 Ostrava


 

Diskuse k příspěvku

Uplatnění pověsťového žánru v současném kulturním životě

přidat příspěvek | zpět na konferenci

Poděkování za inspiraci
Ovlivněni doc. Doupalovou jsme jako studenti ve velkém pořizovali jí doporučovanou literaturu pro děti a mládež, abychom zajistili svým budoucím dětem kvalitní čtení. Jsem rád, že i teď, když už jsou děti na světě, mohu na její doporučení domácí knihovnu nadále rozšiřovat.
Děkuji.
Radim Šink | 30. 04. 2009 (09:21:04) | reagovat
Pověst ještě žije?
Vážená paní docentko, Váš příspěvek je velmi užitečný nejen pro odborníky, kteří se zaměřují na oblast literatury pro děti a mládež a konkrétně tento žánr, ale také pro studenty bohemistiky a širší čtenářskou obec. Naleznou v něm totiž tolik potřebnou rekapitulaci vývoje pověsťového žánru v novém miléniu včetně nejzajímavějších počinů v této oblasti, v neposlední řadě také Váš erudovaný komentář. Osobně mě zaujal titul M. Drijverové s osobitým pojetím narátora. Tady myslím vede cesta pověsti směrem k dětskému čtenáři.
Radomil Novák | 29. 04. 2009 (18:29:51) | reagovat
Pověst žije
Plně souhlasím s názorem, že si pověst udržuje poměrně silné čtenářské zázemí. Své místo má pověst také v literární výchově na základní a střední škole, napomáhá vzniku potřebných vazeb mezi jedincem a lokalitou, z níž čtenář pochází, v níž žije.
Z uvedených autorů bych vyzdvihla tvůrčí aktivity A. Ježkové, jejíž tituly mají potenciál oslovit čtenáře mladšího i staršího školního věku.
Ivana Gejgušová | 14. 04. 2009 (22:17:01) | reagovat

Aktualizace: 27. 05. 2010


© Ostravská univerzita 2008 - 2024
Ostravská univerzita, Dvořákova 7, 701 03 Ostrava

Technický kontakt